Neden PHP: PHP’nin Avantajları

Yazılım sektörü günden güne değişen sektörler arasında belki de ilk sırada yer almaktadır. Yazılım uygulamalarının ihtiyacına göre ise programlama dili tercih edilir. Tercih edilen programlama dilinin ilgili uygulamanın isteklerini karşılaması ve güncellemelere de yanıt verebilmesi gerekmektedir.

Günümüzde yazılım sektöründe sıklıkla kullanılan programlama dilleri arasında PHP programlama dili de yer almaktadır. Her programlama dili kendine göre avantajlara sahip olup aynı platformda kullanılan bir diğer dile göre artıları ve eksileri de olabilmektedir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan PHP, web tabanlı olup açık kaynak kodlu bir programlama dili özelliği taşımaktadır. Özellikle de web uygulamalarının geliştirilmesinde tercih edilen PHP programlama dili dinamik web sitelerinin oluşturulmasında etkilidir.

Sunucu tarafında çalışan ve içerisinde HTML de gömülebilen özelliğe sahip olması PHP’nin güçlü yönlerindendir. 

Neden PHP Kullanılmalı?

Web tabanlı olarak çalışan PHP programlama dili Java ve C gibi derlenmeye ihtiyaç duyan diller gibi çalışmamaktadır. Sunucu tarafından derlenen ve kullanıcıya HTML çıktı gösteren PHP’nin çalışma mantığı oldukça kolaydır.

Piyasada web tabanlı yazılım uygulamalarının hızlı ve pratik biçimde geliştirilerek son kullanıcıya çıkarılması için PHP programlama dili tercih edilebilir.

PHP’de kodlar sunucuda derlenerek son kullanıcıya HTML çıktısı gösterilmektedir. .php uzantılı dosya içerisinde PHP kodlarını yanı sıra HTML, CSS ve Javascript kodlarının olması da muhtemeldir. Back-end tarafta tercih edilen PHP, sitelerin görsel kısımlarıyla – kullanıcı arayüzleriyle doğrudan ilgilenmez.

Yazılım süreçlerinde neden PHP kullanılması gerektiğiyle ilgili olarak özetle PHP’nin sunucu tarafta kolaylıkla derlenerek kullanıcıya çıktı üretmesi söylenebilir. PHP programlama diliyle birlikte arka plandaki işlemler ve olaylar kontrol edilir, HTML ve Javascript kodlarıyla da sitenin arayüzü tasarlanarak hepsi iç içe olacak şekilde projenin kod yapısı dizayn edilebilir. 

Küçük ya da büyük ölçekli projelerde sıklıkla kullanılan PHP programlama dili daha çok blog siteleri, arama motorları, sosyal medya platformları ve e-ticaret siteleri gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Bu yazının da yazıldığı platform olan WordPress, internette birçok bilgiye kolayca ulaşabilmenizi sağlayan Wikipedia gibi siteler de backend programlama dili olarak PHP kullanır. Popüler web sitelerinin kodlama dillerine bu Wikipedia sayfasından ulaşabilirsiniz.

PHP’nin Avantajları

PHP, öğrenmesi ve uygulanması oldukça kolay programlama dillerinden biridir. PHP’nin kullandığı belirli başlı frameworkler de vardır.

Codeigniter, Symphony ve Laravel bu frameworklere en iyi örneklerdir. Belirli yazılım tasarım mimarilerine uygun olarak da geliştirilen PHP programlama dilinin avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Ücretsizdir
  • Açık kaynak kodlu programlama dili olduğu için kod kaynağına bakması oldukça kolaydır
  • Mysql, Mssql ve Oracle gibi birçok farklı veritabanıyla çalışmaktadır
  • Linux tabanlı olup sanal sunucular ile birçok farklı işletim sisteminde çalışabilir
  • Kod dizilimi oldukça basittir
  • PHP programlama dilinde yayınlanmış yüzlerce kaynak vardır, kaynak sorunu olmayan bir teknolojidir
  • Facebook, Google ve Instagram gibi büyük şirketlerin servislerini, API sistemlerini kullanarak kendinize ait web sitesi yapabilirsiniz
  • Oldukça hızlı çalışan bir programlama dilidir
  • Herhangi bir IDE’ye gerek kalmadan, notepad yardımıyla dahi PHP kodları yazılabilir

PHP kullanmak isteyenler için bu avantajlar da Neden PHP sorusunun cevabı gibidir.

PHP, özellikle derlenebilen programlama dillerine göre çalışma hızı konusunda oldukça başarılı, kullanıcıların ve geliştiricilerin isteklerine hızlıca cevap veren programlama dilidir. Herhangi bir kuruluma gerek kalmaksızın istenilen veritabanı sistemleriyle entegre olacak şekilde çalışan PHP ile kolaylıkla projeler yazılabilir.

PHP dili syntax yapısı ve kullanım açısından da birçok dile göre daha kolaydır. Örneğin PHP değişken tanımlama yazımız giriş seviyesindekiler için uygun bir yazıdır.

PHP’nin Dezavantajları

Programlama dillerinin avantajları kadar dezavantajları da olabilmektedir. PHP programlama dilinde de bu durum geçerlidir. PHP’nin dezavantajları olarak aşağıdakiler sıralanabilir:

  • PHP açık kaynaklı bir yapıya sahip olduğu için kaynak kod herkes tarafından görüntülenebilir.
  • PHP programlamada yapılmış olan syntax veya mantık hatası ilgili sayfanın çalışmasını engeller. Bu durum aslında tüm programlama dillerinde ortak olarak ele alınabilecek bir sorundur.
  • Popülaritesi yıllar geçtikçe düşmektedir.
  • Script dil olan PHP detaylı, kompleks ve büyük projelere istenilen cevabı veremeyebilir
  • PHP tüm işletim sistemlerine uyumlu olarak çalışıyor olsa bile en iyi verimi Linux işletim sistmeinde vermektedir.
  • PHP’de ilk sırada tercih edilen veri tabanı mysql’dir. Ancak çok büyük uygulamalarda Mysql istenen verimi sağlayamayabilir.
  • Çok büyük uygulamalar geliştirmek için verimli olmayabilir.

Görüldüğü üzere PHP, bazen çok büyük ve kompleks uygulamaların ihtiyacına yanıt veremeyebilir. Her ne kadar sunucu tarafta derlense, içerisinde HTML, JavaScript kodlarına yer verilse ve işletim sistemlerine uygun biçimde çalışsa bile fonksiyonel anlamda çalışmaların tümüne yanıt veremeyebilir.

Neden PHP ile kodlama yapmayı seçtiğinizi en iyi şekilde bilmek için dezavantajlarına da hakim olmalısınız. Bu sayede hangi durumlarda PHP’den faydalanacağınızı daha doğru seçebilirsiniz.

PHP’ye Alternatif Yazılım Dilleri

  • Java
  • C#
  • Python

PHP web tabanlı olarak kullanılan programlama dillerinden biridir. PHP dezavantajlarından da görüldüğü üzere büyük uygulamalar PHP dilinde yeterli düzeyde çalışmayabilir.

Kurumsal bazda sektörde en yaygın olarak kullanılan PHP’ye alternatif yazılım dillerine örnek olarak Java ve C# verilebilir. Bunun yanı sıra Python da yine web tabanlı programlamalarda bazı framework yapılarıyla PHP’ye alternatif olabilir.

Java programlama dilinde Spring ve JSF frameworkleri sektörde çok fazla kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Aynı şekilde C# tarafında Entity Framework kullanılarak .NET ve .NET Core platformlarında web tabanlı uygulamalar çıkarılabilir.

Python dilinde ise Flask frameworkü web tabanlı uygulamaların geliştirilmesinde en çok tercih edilen frameworklerden biridir. Python ile neler yapılabilir sorusunun bir cevabı da web tabanlı uygulamalar geliştirmektir.

Veri tabanı modellemesi, yazılım tasarım desenlerinin uygulanması, nesneye yönelik programlamayı desteklemesi ve SOLID prensiplerinin en uygun şekilde kullanılmasıyla birlikte bahsettiğimiz Java, C# ve Python programlama dillerinde de web tabanlı projeler yazılabilir.

Büyük çaplı projeler bağlamında daha iyi verim alınabilir. Her ne kadar derlenmesi PHP’ye göre uzun da olsa bu diller daha iyi ve verimli yanıt verebilir.

Kurumsal düzeydeki projelerin geliştirilmesi belli standartlar etrafında dönmektedir. Özellikle de bahsettiğimiz üzere yazılım tasarım desenleri ve nesneye yönelimli programlama kriterleri de başta olmak üzere ORM sistemine yanıt verebilen programlama dilleri ve frameworkleri daha fazla tercih edilir.

PHP de bu kriterleri karşılayan programlama dillerinden biridir. Ancak Java ve .NET tarafındaki kullanılan frameworklar daha çeşitli olup daha fazla sorunu çözmek konusunda iyidir.

PHP yapısı, neden PHP kullanmanız gerektiği konularına değinmeye çalıştık. Aynı zamanda PHP’nin diğer dillere göre avantaj ve dezavantajlarından da bahsettik.

Kategoriler PHP

Yorum yapın