Yazılımcılar için Podcast Önerileri

Her geçen gün büyüyen ve dinleyici kitlesini büyüten podcastler artık hayatımızın her anına yayılmış durumda. Farklı şeylerle uğraşırken, dinlenirken, yolda dinlediğimiz podcastler ülkemizde de oldukça seviliyor.

Gelişen teknolojilerle birlikte yazılım sektöründe yaşanan gelişmeler pek çok yazılım podcastinin de öne çıkmasına ön ayak oldu. Günümüzde hem yazılımcıların hem de yazılımcı olmak isteyen kişilerin dinleyebileceği pek çok podcast mevcut.

Bizler de bu yazımızda yazılımcılar için podcast önerileri yapacağız. En iyi yazılım podcastleri hakkında detaylı bilgiler verip içeriklerinden bahsedeceğiz. Gelin yazılımcılar için podcast denildiğinde öne çıkanlara birlikte bakalım. Eğer sadece ses yetmez diyorsanız yazılımcılar için Youtube kanalları yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kodsal Bakış

Deneyimin hayattaki en büyük tecrübe olduğunu söyleyen Kodsal Bakış, Ahmet Karadağ tarafından hazırlanıp sunulmaktadır. Ahmet Karadağ, halen BiTaksi’deki yazılım mühendisliği görevine devam etmektedir.

Düzensiz aralıklarla yayınlansa da oldukça doyurucu sohbetler içeren 17 bölümü bulunmaktadır. Hala yayında olan ve yeni bölümleri gelmeye devam eden podcastte, yazılım sektöründeki deneyimli kişilerle yapılan röportaj bölümleri de bulunmaktadır. Bu bölümlerde BiTaksi, Sahibinden, N11, Letgo gibi büyük kuruluşların yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ile yapılan sohbetleri dinleyebilirsiniz.  

Yazılım öğrencilerine ilham olması amacıyla hazırlanan bölümlerin de olduğu podcast serisi, yazılımcılar için podcast önerileri yaparken es geçilmemesi gerekenlerden biridir. Kodsal Bakış’ı podcast dinlenen bütün mecralardan dinleyebilirsiniz.

Codefiction Podcast

Farklı disiplinlerden gelen bir grup yazılımcının Türkiye’deki yazılım kalitesini ve sektör problemlerini konuştuğu podcast serisinde aynı zamanda yazılım geliştirme yöntemleri ve teknolojileri üzerine de sohbet edilmektedir. Son derece eğlenceli de olan podcast güncel bir şekilde devam etmektedir.

2016 yılından beri yayında olan podcastin 100’den fazla bölümü bulunmaktadır. Ayrıca en çok dinlenen yazılım podcastleri arasındadır. Bölümlerin konuları arasında kaliteli kod, yazılım sanatı, iş imkanları gibi konuların yanında teknik konular da bulunmaktadır. Alanında uzman kişilerin de konuk olduğu bölümleri bulunan podcast, pek çok teknoloji firması tarafından da desteklenmektedir.

Hem yazılımcılar için hem de yazılımcı olmak isteyen gençler için önerebileceğimiz Codefiction Podcast’i Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

Developer Kahvesi

Kodlamayla ilgili aklınıza gelebilecek her şeyin konuşulduğu Developer Kahvesi, Ali Özgür ve Barış Akın tarafından yapılmaktadır. Uzun yıllardır yazılımcı olarak çalışan Barış Akın ve yeni yazılımcı Ali Özgür’ün her bölümde deneyimli yazılımcılarla sohbet ettiği podcastin konukları arasında Aykut Dizdar, Bora Kaşmer gibi 20 yılı aşkın süredir yazılımcılık yapan kişiler bulunmaktadır.

Bölümlerin konusuna baktığımızda genellikle yazılım ve programcılık dünyasındaki son teknolojik gelişmeler üzerine sohbet edildiğini söyleyebiliriz. Zaman zaman birkaç bölüm süren deneyim içerikleri de paylaşan Developer Kahvesi, yazılımcılar için podcast önerileri arasında en çok tavsiye edilen podcastlerden biridir.

50’yi aşkın bölümü bulunan podcast güncel olarak yayınlanmıyor gibi gözükse de yeni bölümler arasında uzun aralar bulunmaktadır. Takip ederseniz her an yeni bir bölümle karşılaşabilirsiniz. Developer Kahvesi’ni podcast dinlenen her yerden dinleyebilir, takip edebilirsiniz.

Yazılımcı Kafası

Bilgisayar mühendisliği ve yazılım sektörü ile ilgili konuşmaları içeren Yazılımcı Kafası, Furkan Aydın tarafından yapılmaktadır. Yazılım alanında eğitim alan ve kendini geliştirmek isteyen Furkan Aydın, son derece hevesli bir biçimde deneyimini dinleyenlere aktarmaktadır. Sadece 6 bölümü bulunsa da alanında uzman kişilerle oldukça doyurucu sohbetler içermektedir.

 “Yazılıma Nasıl Başladım” ya da “Türkiye’de Bilgisayar Mühendisliği Okumak” gibi kişisel deneyimlerin anlatıldığı bölümlerin yanında “Javascript’in Asenkron Yapısı” gibi teknik konuların konuşulduğu bölümleri de bulunmaktadır.

Yazılımcı olmak isteyen kişilerin özellikle faydalı bulacağı bu podcasti, podcast dinlenen bütün mecralardan dinlemeniz mümkündür.

Farklı Düşün

Çoğunlukla Apple, teknoloji ve yazılım alanında sohbet edilen podcast serisi ülkemizin en çok dinlenen podcastleri arasındadır. Appcircle’da kurucu ortak olarak çalışan Seyfeddin Başsaraç ve Shopify’de yazılım geliştirici olarak çalışan Mert Bulan tarafından yapılan Farklı Düşün,  zaman zaman alanında uzman konuklar da ağırlamaktadır.

Haftada 1 kez olmak üzere hala yayında olan podcastin 70’den fazla bölümü bulunmaktadır. Çeşitli deneyimlerin ve çalışma hikayelerinin yer aldığı bölümlerin yanında yazılım dünyasına dair en yeni gelişmelerin konuşulduğu bölümler de dinleyiciyle buluşmaktadır.

Podcastin bölümlerini dinlediğinizde pek çok konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hem genel kültür alanında kendinizi geliştirebilir hem yazılımcılık ile ilgili gelişmelerden geri kalmamış olursunuz. Farklı Düşün podcasti, bütün platformlar üzerinden dinleyebilirsiniz.

Herkes İçin Yazılım Akademisi

Akdeniz Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Sarper Arıkan tarafından hazırlanan dersleri içeren podcast sıfırdan yazılım öğrenmek isteyen kişiler için ideal bir podcasttir. Html, Javascript, Python, CSS gibi konularda detaylı bilgiler içermektedir. Hem hali hazırda yazılımcı olanlar için hem de yazılıma başlamak isteyen kişiler için faydalı olacak bir içerik sunulmaktadır.

Ayrıca görme engelli bireyler için 10 bölümden oluşan ekran okuyucu ile HTML kodlama dersleri de bulunmaktadır. Podcastin bütün bölümlerini podcast dinlenen mecralardan dinleyebilirsiniz.

Siberin Günlüğü

“Siber hayatta neler oluyor?” sorusuna cevap veren Siberin Günlüğü, deneyimli yazılımcı Tuğba Öztürk ve Murat Lostar tarafından hazırlanıp yayınlanmaktadır. 180 bölümü bulunan podcast her cuma düzenli olarak yayınlanmaya devam etmektedir.

Podcastin bölümleri arasında siber dünyaya dair her şeyi bulmak mümkündür. “Microsoft Teams’te bulunan açıklardan, Yandexgo’nun hacklenmesine, Okta’nın tek kullanımlık şifrelerinin sızmasından, kuantum bilgisayarlarına kadar pek çok konudan bahsedilmektedir.

Podcasti dinleyerek internet dünyasında yaşanan son dakika gelişmelerin hepsinden haberdar olabilirsiniz. Siberin Günlüğü podcastini Spotify ve Apple Podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

Software Engineering Radio – (the podcast for professional software… )

Profesyonel yazılımcılara yönelik olarak hazırlanan Software Engineering Radio’nun amacı bir haber kaynağı olmak değil kalıcı bir eğitim kaynağı olmaktır. Bugüne kadar 529 bölüm yayınlanan podcastte bölümler yazılım mühendisliğinin tüm konularını kapsamaktadır. Yazılıma dair en temel bilgilerden, karmaşık kod dizilimlerine kadar pek çok konunun detaylı bir şekilde konuşulduğu podcastte alanında uzman kişilerle röportaj yapılan bölümler de bulunmaktadır.

Çeşitli yazılım firmaları tarafından desteklenen podcast teknik konuların yanında çalışma koşulları, iş deneyimleri gibi tecrübelerin anlatıldığı bölümlere de yer vermektedir.

Yazılımcılar için podcast önerileri söz konusu olduğunda İngilizce olarak en çok tavsiye edilen podcast olan Software Engineering Radio, Spotify ve Apple Podcast üzerinden dinlenebilmektedir.

Software Engineering Unlocked

Çeşitli yazılım şirketlerinin ve düşünce liderlerinin kapılarını açma misyonuyla hareket eden Software Engineering Unlocked, Michaela Greiler tarafından hazırlanmaktadır. 100’e yakın bölümü bulunan podcast, halen belirsiz aralıklarla yeni bölümler yayınlamaktadır.

Çoğu bölümde Michaela,  konuklarıyla birlikte yazılım mühendisliği alanındaki uygulamaları, alanında uzman kişilerin nasıl çalıştıklarını, çok sevilen uygulamaların nasıl ortaya çıktığını konuşmaktadır. Bolca kişisel gelişim ve deneyim içeriklerinin de yer aldığı podcast, pek çok yazılım ve teknoloji şirketi tarafından da desteklenmektedir.

Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

Özetle; bu yazımızda yazılımcılar için podcast önerileri paylaştık. Sizler de boş zamanlarınızda, dinlenirken bu podcastleri dinleyebilirsiniz.

Yorum yapın