Yazılımcılar için Bilgisayar Önerileri

Yazılımcı olmak isteyen ya da yazılımcı olan kişilerin en önemli ekipmanları şüphesiz ki bilgisayarlarıdır. Yazılımcılar bilgisayar seçerken pek çok özelliği dikkate alırlar. İşlemci, RAM, ekran kalitesi, sabit disk gibi özellikler yazılımcıların bilgisayar seçerken dikkate alması gereken parçalar arasında. Yazılımcılar için bilgisayar önerileri yaparken biz de bu özellikleri dikkate aldık.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar denildiğinde artık akla sadece masaüstü bilgisayarlar gelmiyor. Uzun zamandır laptop dünyası da masaüstü bilgisayarları aratmayan laptoplar üretiyor. Bundan dolayı da yazılımcılar masaüstü bilgisayarlar yerine laptopları da tercih edebiliyor. Dizüstü bilgisayarlar kolay taşınabilir olmasıyla özellikle remote çalışan yazılımcılar için ekstra tercih sebebi haline geliyor.

Bu yazımızda yazılımcı bilgisayarı seçme kriterlerine değinip yazılımcılar için laptop önerileri yapacağız.

Yazılımcı Bilgisayarı Nasıl Olmalı?

Yukarıda da söylediğimiz gibi yazılımcılar bilgisayar alırken bilgisayarın pek çok özelliğini kontrol ederler. Bu özelliklerin iyi olması işlerini hızlı bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olmaktadır. Gelin yazılımcı bilgisayarları için bakmanız gereken özellikleri sıralayalım.

RAM

Yazılım yapacağınız bilgisayarın RAM’i için tavsiye edebileceğimiz en düşük RAM 8GB olacaktır. Daha düşük RAM’e sahip olan bilgisayarlarda özellikle web yazılım konusunda sorun yaşamayabilirsiniz fakat özellikle 2023’e geldiğimiz bu günlerde 4GB RAM sizin için sorun yaratabilir. Oyun, uygulama programcılığı gibi alanlarda 16 GB RAM tavsiye ederiz.

İşlemci

İşlemcinin nasıl olması gerektiği genelde yapacağınız işlerle ilgilidir. Eğer kompleks programlar ve oyun gibi işlerle ilgilenecekseniz güçlü bir işlemciye ihtiyaç duyarsınız.

İşlemci hızı ve işlemcinin çekirdek sayısı işlemci seçerken dikkate alabileceğiniz 2 farklı kriterdir. Eğer birçok programı aynı anda çalıştırmanız gereken bir durum varsa işlemcinin çekirdek sayısı daha önemli hale gelir. Daha yüksek işlemci gücü gerektiren tek programa odaklanacaksanız işlemci hızı daha önemlidir.

İşlemcinin çıkış tarihi seçiminizi daha kolay hale getirebilir. Son yıllarda çıkan Intel i7 işlemcilere(örneğin 8.Nesil i7) sahip bilgisayarlar birçok işiniz için yeterli olacaktır.

Ekran

Bir yazılımcı olarak bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmeniz gerekecek. Hem ekran karşısında geçirdiğiniz uzun saatlerdeki göz sağlığınız hem de işinizi daha kolay ve hızlı şekilde yapabilmeniz için ekran kalitesi önemli hale gelir. Özellikle bilgisayarınızı çok sık taşımayacaksanız daha büyük ekranlı dizüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz.

Bu noktada diğer bir seçenek ise laptopunuza bağlayabileceğiniz bir monitör de alabilirsiniz. Ekran kalitesi anlamında genellikle Macbook ürünleri ve Apple ön plana çıkıyor.

Sabit Disk

Bilgisayarların önemli parçaları arasında sabit diskler de bulunur.  HDD yerine SSD içeren bilgisayarları ilk aşamada tercih etmelisiniz. Minimum 256GB SSD’ye sahip olan bilgisayarlar birçok yazılımcı için yeterli olacaktır. 512 GB SSD ise daha da rahat etmenizi sağlar. Gerekirse harici olarak 1TB boyutunda bir HDD alabilir, arşivlemek istediğiniz dosyalarınızı oraya alabilirsiniz.

Kişiselleştirme

Yazılımcılar aldıkları bilgisayarı geliştirme imkanına sahip olmayı isterler.  Bu nedenle alacağınız bilgisayarın kişiselleştirilmesi gerekir.

Örneğin hard diskinizi büyütmek ya da RAM’inizi geliştirmek isteyebilirsiniz. Bazı laptoplar bu imkanı sunmaz. Özellikle Apple ürünlerinde bu imkana sahip olmadığınızı hatırlatmak gerek. Yani kişiselleştirme sizin için önemli bir madde haline gelirse laptop yerine çok daha kolay parçalarını değiştirebileceğiniz masaüstü bilgisayarları da seçebilirsiniz.

Yazılımcılar İçin Bilgisayar/Laptop Tavsiyeleri

Yazılımcı bilgisayarlarının hızlı ve işlevsel olması gerektiğinden bahsettik. Yazılımcı bilgisayarları nasıl olmalı sorusunu yanıtladık. Şimdi gelin yazılımcılar için bilgisayar/laptop tavsiyeleri verelim.

M2 Macbook Air

macbook-air-yazilimci-laptop-tavsiyesi

Yazılımcılar arasında en çok tartışılan konulardan birisi de yazılım için Mac mi Windows mu konusudur. Pek çok yazılımcının tavsiyesi Mac olmaktadır. Biz de yazılımcılar için bilgisayar önerileri konusuna bir Mac bilgisayarla giriş yapıyoruz. Önerdiğimiz Macbook Air, Apple’ın en ince ve en hafif dizüstü bilgisayarları arasındadır. M2 çip ile işlemci açısından oldukça güçlüdür.

Son model teknolojilerle donatılan bu bilgisayarın işlemcisi tam 8 çekirdeklidir. Yazılımcılar için bilgisayar tavsiyeleri denildiğinde akla gelen ilk bilgisayarlardan biri konumundadır. 18 saatlik şarj süresi de birçok yazılımcının konforlu bir şekilde uzaktan çalışmasına olanak sağlar. Minimum 8GB RAM seçeneğiyle gelen MacBook Air 16 ve 24 GB RAM seçeneklerini de sunar.

Minimum 256GB’lık SSD ve güçlü ekran performansıyla da yazılımcılar için ilk seçeneklerden biri olur. Eğer Mac kullanmak istiyorsanız bu MacBook Air modeliyle yazılım alanında birçok projeyi sorun yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz.

Hp Victus 16-D1025NT

Yazılımcılar için laptop tavsiyeleri denildiğinde akla gelen bilgisayarlardan birisi de HP’nin Victus serisidir. En son teknolojiyi kullanıcıyla buluşturan model, yazılımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Yüksek çözünürlüklü, yüksek yenileme hızı ile fark yaratan ekranı, kendine özel soğutma sistemiyle hem gözlerinizi yormaz hem de kolayca işlerinizi halledebilmenizi sağlar. Bilgisayarda kullanılan ekran 144 Hz FHD yansıma önleyici özelliktedir.

512 GB SSD takılı olarak gelen bilgisayarın RAM’i ise 16 GB DDR5’tir. Bu bilgisayar uygun fiyatıyla da rakipleri arasından sıyrılmaktadır. Sunduğu özellikler düşünüldüğünde fiyatı oldukça uygundur. Aynı zamanda 6 saat 45 dakikalık Macbook performansı sunmasa da birçok açıdan yeterlidir.

DELL G15 – G55113400U

Yazılımcı bilgisayarları arasında önemli bir yeri olan Dell, G15 serisiyle dikkat çekmektedir. 11. Nesil İntel işlemcisi sayesinde bütün işlerinizi hızlıca yapmanıza olanak sağlayan bilgisayarın hem altında hem üstünde hava girişi bulunmaktadır. Bu sayede siz işinizi yaparken ısınma problemi ile karşılaşmazsınız.

512 GB SSD takılı olarak gelen cihazda çift sürücü alanı bulunmaktadır. Bu durum bilgisayarı kişiselleştirmenize, daha fazla depolama alanı takmanıza olanak sağlar. İleride yeni bir SSD disk alarak bilgisayarın depolama alanını arttırmanız mümkündür. Bunların yanında dikkat çeken özelliklerinden biri de 8 çekirdekli yeni nesil işlemcisidir.

Pil ömrü 4-6 saat aralığında değişen Dell G15’in ekran özellikleri de yazılımcıları memnun edecek özellikleri sunmaktadır. RTX 3050 ekran kartıyla bilgisayarında aynı zamanda oyun oynamak isteyen yazılımcıları da tatmin edebilir.

Lenovo V15 – 82KB00CCTX17

Benzersiz hız ve zekasıyla kullanıcılarını kendine hayran bırakan Lenovo V15, yaratıcılığınızı  kolay ve hızlı bir şekilde hayata geçirebilmeniz için tasarlanmıştır. 11. Nesil işlemcisi sayesinde oldukça hızlıdır. Ayrıca bu bilgisayarı rakiplerinden ayıran da bir özelliği bulunmaktadır. Thunderbolt 4 teknolojisiyle birlikte İntel Wi-Fi 5 bağlantısını kullanıma sunmaktadır.

16 GM RAMi bulunan bilgisayarın işlemci hızı 4.7 GHz’e kadar çıkmaktadır. Her türlü işinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Yazılımcıların ihtiyaç duyabileceği bütün programları hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.  

Leona V15’i rakiplerinden ayıran bir diğer özelliği de 1 TB’lık SSD disk ile birlikte gelmesidir. Bu boyuttaki bir SSD uzun yıllar bütün ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayacaktır. Özelliklerine kıyasla birçok rakibine göre de uygun fiyattadır.

Lenovo Ideacentre 3 – 90SM0015TXM25

Son önerimiz Lenovo’nun masaüstü bilgisayarı Ideacentre 3. Şüphesiz ki bu bilgisayarı rakiplerinden ayıran en önemli özelliği fiyatı. Yazılımcılar için bilgisayar önerileri desek de yazımızda daha çok laptoplara odaklandık. Son önerimiz ise bir masaüstü bilgisayar.

Masaüstü bilgisayarlar her zaman laptoplardan biraz daha ucuz olsa da Lenovo’nun bu bilgisayarı özellikleri de düşünüldüğünde kaçırılmayacak bir fiyattan satılmaktadır.

64 GB RAM kapasitesi bulunan bilgisayar 32 GB DDR4 RAM takılı olarak gelmektedir. Ayrıca 1 TB SSD’ye sahiptir. Oldukça geniş ekranıyla da kullanıcıları memnun etmektedir.  Bütün bunların dışında masaüstü bilgisayarlar parça değişimleri konusunda laptoplara göre çok daha opsiyoneldir. İstediğiniz gibi kişiselleştirebilir, istediğiniz parçaları değiştirebilirsiniz.

Eğer bu bilgisayarın monitörünü almak istemezseniz, başka monitör tavsiyesi isterseniz. yazılımcılar için monitör tavsiyeleri verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yazımızda yazılımcılar için bilgisayar önerileri yaptık. Yazılımcı bilgisayarı nasıl olmalı sorusunu yanıtladık. Sizler de tavsiye ettiğimiz bilgisayarlardan birini alarak yazılım macerasına başlayabilirsiniz. 

Yorum yapın