PHP Developer(Yazılımcısı) Nedir? Ne İş Yapar

Yazılım dünyası çok geniş kesime ve alana hitap etmektedir. Dolayısıyla yazılım sektöründe yer alan ve aktif olarak görev yapan yazılım geliştiriciler de farklı türden programlama dilleri ile ilgilenmekte, çalıştıkları kurumun projelerine destek olmaktadırlar. Bilgisayar yazılım programları arasında yer alan ve sıklıkla tercih edilen PHP programlama dili de yine yazılım dilleri arasında yer alan, daha çok web tabanlı projelerde tercih edilen bir programlama dilidir.

PHP geliştirici olarak görev yapan yazılımcılar ise Ajax ve Javascript gibi yazılım dillerinden de yararlanarak web tabanlı ürünlerin projeleştirilmesi adına PHP programlama diliyle ortaya ürün çıkarabilirler. 

PHP developer, yani PHP yazılım geliştiricisi PHP diline hakim olan, analizciler tarafından kendilerine gelen analizleri değerlendirerek bunları tasarlayan, veri tabanı modellemelerini oluşturan ve neticesinde projenin kodlarına geçen kişidir. PHP yazılım uzmanı genel olarak gerek çalıştığı şirketin analizcileri tarafından gerekse de bireysel olarak hizmet verdiği müşterileri tarafından gelen istekleri tasarıma dökmek, kodlamak ve web tabanlı projeleri çıkaran kişidir.

PHP Developer Kimdir?

Bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ya da yönetim bilişim sistemleri gibi direkt olarak yazılım merkezli bölümlerden mezun olan veya bunların dışında farklı yazılım eğitim kurumlarına giderek sertifikalar kazanan kişilerin PHP developer olarak çalışması mümkündür.

PHP developer başta PHP programlama diline hakim olması gereken, veri tabanı ilişkilerini kurabilen, veri tabanı modelini hazırlayarak bunları programlama dillerine entegre edebilen ve kullanıcı isteklerine en iyi yanıtları veren yazılım geliştiricilerdir.

PHP developer olmak için kişilerin başta PHP programlama dili olmak üzere veri tabanı işlemleri, HTML ve CSS gibi tasarım işlemlerini gerektiren yazılım standartlarını da bilmeleri gerekir. En nihayetinde PHP, web tabanlı bir yazılım dili olduğundan dolayı web tasarım konusuna da hakim olan kişilerin PHP developer olarak daha kolay iş bulabilir.

PHP yazılım uzmanı olmak için kişilerin kendi gelişimlerini sürdürülebilir hale getirmeleri gerekir. Çünkü yazılım süreçleri sürekli olarak güncellenen, geliştiricilerin sürekli olarak güncel kalması gereken bir sektördür. Bu sektör içerisinde hem kalıcılığı yakalamak hem de kişisel gelişimi devam ettirmek amacıyla öğrenmeye de devam edilmesi gerekir.

Bu bağlamda PHP developer olarak görev yapmak isteyenler üniversite eğitimlerinin yanı sıra dışarıdan girecekleri eğitim kursları, online kurslar ve yapacağı projeler gelişimlerini direkt olarak olumlu etkileyecektir.

PHP Yazılımcısı Ne İş Yapar

Yazılım iş dünyasında yazılım geliştiricilerin en temel görevi kendilerine gelen analizleri tasarlamak ve koda dökerek çalışabilir hale getirmektedir. PHP yazılımcısı da koda dökme süreçlerinde en çok PHP diline başvurur.

Yazılım geliştiricileri arasında görevlerin farklılık göstermesi sadece kullanılan teknolojinin değişiklik göstermesi, kullanılan yazılım programlama dillerinin farklı olması ve en nihayetinde proje isterlerinin de değişiklik göstermesidir. Ancak en temel anlamda PHP yazılım uzmanı aşağıdaki görev ve sorumlulukları yerine getirir:

  • Yazılım programlarını oluşturmak,
  • Analizlere göre algoritmalar geliştirmek,
  • Geliştirilen programların testlerini yapabilmek,
  • Veri tabanı modellemelerinde aktif rol oynamak,
  • HTML, CSS ve Javascript gibi tasarımı yakından ilgilendiren yazılım standartlarını projelere uyarlamak,
  • Kod okunurluğunu kolay hale getirmek,
  • Yazılım sürecinin kodlama aşamasındaki tüm planları gerçekleştirmek

Genel olarak yazılım geliştiricilerinin sahip olması gereken tüm özellikleri gösteren PHP yazılım uzmanları PHP programlama dili ile birlikte projeler geliştirerek analizlere uygun yanıtlar veren kişilerdir. PHP ile neler yapılabilir yazımızı da inceleyerek PHP yazılımcısını daha yakından tanıyabilirsiniz.

PHP Yazılımcı Maaşları: Ne Kadar Kazanır?

Yazılım sektöründe faaliyet gösteren yazılım geliştiricilerin kazandıkları paralar tamamen farklılık göstermektedir. Çünkü yazılım sektöründe maaşı belirleyen en önemli ölçü bilgi, birikim, tecrübe ve deneyimdir.

Sektöre yeni giren, ilk defa çalışmaya başlayan yazılım geliştiriciler daha az miktarlarda çalışmalarını sürdürürken sektörde uzun yıllardır yer alan ve tecrübesini kanıtlamış kişilerin ise daha yüksek miktarlar kazanır.

PHP yazılım geliştiricileri ise bu furyadan farksız biçimde kendi içlerinde junior yani genç, tecrübesiz yazılımcılar, middle yani 2 ila 5 yıl arasında tecrübesi olan yazılımcılar ve senior yani çok uzun yıllardır bu işin içerisinde yer alan uzman yazılımcılar olmak üzere 3 kategoriye ayrılabilir.

PHP yazılım geliştiricilerinin kazandıkları paralar çalıştıkları şirketin durumuna, profiline göre de değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama olarak günümüzde junior PHP yazılım geliştiricileri ortalama 8 ila 15 bin TL arasında; middle PHP yazılım geliştiricileri ortalama 15 ile 20 bin TL arasında; senior PHP yazılımcıları ise 20 Bin TL üstünde kazanabilir. Bu rakamlar Türkiye şartları için yazılmıştır. Remote olarak yurtdışına çalışanlar ya da freelance olarak yapılan çalışmalarda kazançlar değişmektedir.

Aynı zamanda çalıştığınız şirket için yazdığınız yazılımın önemi, küçük ya da büyük bir ekip içinde çalışıyor olmanız gibi birçok faktör alacağınız maaşı etkileyecektir.

PHP Yazılımcılar Yurtdışında Ne Kadar Kazanıyor?

Stack Overflow’un anketine göre back-end yazılımcıların yıllık brüt kazancı 68.000 $ olarak hesaplanmıştır. Anketin son güncel tarihi Mayıs 2022 olarak gözükmektedir. PHP yazılımcıları için de bu ortalamaları incelemek gerçekçi olacaktır. Burada rakamların ülkeden ülkeye büyük değişiklik gösterebileceğini ve genellikle yurtdışında söylenen maaşların brüt olduğunu hatırlamak gerekir. Ülkeden ülkeye kesilen vergi miktarı da değişiklik gösterir.

Yine de bu anket verilerine göre yıllık PHP developer kazancı yıllık 68.000 $ aylık ise 5600$ olarak görünüyor.

PHP Yazılımcısı İş İmkanları

Günümüzde yazılım sektörüne olan ilgi çok fazla artmakta ve teknoloji şirketleri de bu alanda fazlasıyla ilerleme de kaydetmektedir. Bu bağlamda yazılım sektöründe farklı programlama dillerinin kullanılması sektörün dinamizmini, kapsam alanını fazlasıyla genişletmektedir.

Yazılım alanında eğitimler alan kişilerin mezun olduktan sonra iş bulmaları çok zor değildir. Ülkemizde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropol şehirler başta olmak üzere iş arayışında olan kişilerin PHP alanında iş bulması mümkündür. Çünkü günümüzde farklı sektörlerde çalışmalarını sürdüren yazılım firmaları için PHP oldukça yaygın kullanılan bir dildir. Dolayısıyla bu alanda tecrübeli kişilere de ihtiyaç duymaktadır.

PHP developer olarak iş arayışı içerisinde olanların online olarak bu arayışlarını sürdürmeleri ve akabinde ilanlara başvuru yaparak kendilerini kanıtlamaları da gerekir.

Yazılım geliştiricilerinin iş ilanlarına başvurmasıyla birlikte başlayan mülakatlarda genel olarak teorik ve pratik bir yol izlenir. Öncelikle adayın genel bilgileriyle başlayan süreç akabinde PHP alanındaki örnek projelerle devam etmektedir. Teknik mülakatı başarıyla geçen adaylardan biri olabilmek için alanınızda sürekli pratik yapmanızı ve yaptığınız projeleri gösterebilmek için Github kullanmalarını tavsiye ederiz.

PHP Yazılımcısı Yurtdışında İş Bulabilir Mi?

Yazılım geliştiricilerin diğer mesleklere göre en büyük avantajlarından biri de yurt dışında iş imkanlarının çok olması ve yurt dışına daha kolay çıkarak o bölgelerde de çalışmalarını sürdürmesidir.

Ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da çok fazla yazılım firması mevcut olup farklı pozisyonlarda iş alımları aktiftir. PHP yazılım uzmanı bu alandaki bilgi, birikim ve tecrübesini belgeleyerek yurt dışındaki iş ilanlarına başvuru yapabilir ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra yurt dışına çıkarak çalışmalarını sürdürebilir.

Yurt dışında çalışmak isteyen PHP geliştiricilerin İngilizce seviyelerini de yükseltmelerinde yarar vardır. Çünkü yurt dışında hem sözlü iletişim hem de yazılı iletişimin en temelinde İngilizce mecburi olup geliştiricilerin de bu konuda eksiklerini kapatmaları gerekir. Yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kategoriler PHP

Yorum yapın