Bilgisayar Mühendisliği Nedir: Mezunları Ne İş Yapar?

Günümüz dünyasında en çok kullanılan teknolojik aletlerin başında bilgisayarlar gelmektedir. Bu durumdan da öte bilgisayar programları neredeyse kullandığımız bütün cihazlar için olmazsa olmazlar arasındadır.

Bilgisayarın ve akıllı aletlerin hayatımızda kapladığı alan arttıkça bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin sayısı da artmaktadır. Ayrıca bilgisayar mühendisliği nedir sorusu da günümüzün en popüler sorularından biridir.

Biz bu yazıda bilgisayar mühendisliğini anlatacağız. Bilgisayar mühendislerinin çalışma alanlarından, eğitim süreçlerinden bahsedeceğiz.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Ülkemizde öğrencilerin okumak için yıllardır en çok tercih ettiği bölümlerden biri olan bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları, bilgisayar tabanlı sistemleri ve yazılımları geliştirmek amacıyla çalışırlar. Diğer bir deyişle bilgisayar mühendisleri yeni teknolojiler geliştirmek adına elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimini birleştirebilir. Yazılım bilgilerini kullanarak bilgisayarlar için ya da mobil cihazlar için yeni yazılımlar geliştirebilir. Modern bilgisayarda donanımlar tasarlarlar. Ayrıca tasarladıkları donanımların süreç içerisinde bakımlarını da gerçekleştirebilirler.

Yani bilgisayar mühendisi olarak donanım ya da yazılım alanında çalışma olanağı bulabilirler.

Bu mühendisler donanım ve yazılımı birleşik bir sistemde güvenli ve verimli bir şekilde entegre etmek üzerine çalışır. CompTIA’nın yaptığı bir araştırmaya göre bilgisayar mühendisleri siber güvenlik uzmanları ve sistem analistlerinden sonra en büyük teknoloji işleri kategorisinde üçüncü sırada yer almaktadır. 

Bilgisayar mühendisliği yapan kişiler genellikle yazılım geliştiriciler ve diğer teknoloji uzmanları ile birlikte çalışırlar. Bu mühendislik türü ciddi bir bilim ve matematik bilgisi gerektirir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan kişiler çok geniş bir iş imkanına sahip olurlar. Yazılım mühendisliği, veritabanı uzmanlığı, ağ uzmanlığı, donanım mühendisliği, kontrol mühendisliği gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştirebilirler.

Sağlık, savunma sanayi, gıda, yazılım, ticaret, enerji gibi pek çok sektörde bilgisayar mühendislerinin yapacağı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilgisayar mühendisliği iş imkanları oldukça çeşitlidir. Bilgisayar mühendisliği bölümü pek çok alt kola ayrıldığı için herkesin kendi uzmanlık alanına göre bir iş bulması olasıdır.

Ayrıca evrensel bir bilim olduğu için hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde çalışma imkanı bulabilirsiniz. Dünyanın bütün ülkelerinde önde gelen meslek gruplarından biridir. İşinde başarılı olan ve İngilizce gibi yabancı dillerde de kendini geliştiren mühendisler için yurt dışında iş bulmak oldukça kolaydır. Bu konuda yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pek çok iş imkanı bulunsa da bunların sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinize ve yeteneklerinize bağlı olduğunu unutmamanız gerekir. Yüksek lisans yapıp yapmamanız, alanınızdaki yetkinliğiniz, bildiğiniz diller, okurken kişisel olarak geliştirdiğiniz projeler gibi pek çok faktör bulunmaktadır. Ayrıca kişisel özellikleriniz, analitik düşünme yeteneğiniz, takım çalışmasındaki davranışlarınız, iş etiğiniz gibi pek çok durum iş bulma sürecini etkileyen etmenlerdendir.

Bilgisayar Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Neredeyse bütün üniversitelerde bulunan bilgisayar mühendisliği bölümü ders programları açısından bazı farklılıklar göstermektedir. Gelin yıl yıl bilgisayar mühendisliği dersleri neler birlikte bakalım.

Birinci yılda; Bilgisayar Mühendisliği Kavramları ve Algoritmalar, Temel Biyoloji, Kalkülüs, Bilgisayar Programlamanın Temelleri, Ayrık Matematik, Fizik, Temel Programlama gibi dersler verilmektedir. Bu derslerle öğrencilerin bilgisayar bilimine ve programlamaya dair fikir edinmeleri ve geliştirmeleri beklenmektedir.

İkinci yılda; Veri Yapıları, Lineer Cebir, Elektrik Devreleri, Mantık, Diferansiyel Denklemler, Sistem Programlama, Sayısal Sistemlere Giriş, Yazılım Geliştirme Yöntemleri, Olasılık, Nesneye Dayalı Programlama gibi dersler verilmektedir. Bu derslerle birlikte öğrenciler yavaş yavaş programlama ve yazılım hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaya başlarlar. Bu derslerden sonra basit kodlar, programlar yazabilirler.

Üçüncü yılda; Algoritma Analizi, Bilgisayar Organizasyonu, İşletim Sistemleri Tasarımı, Yazılım Mühendisliği, Dosya Organizasyonu, Programlama Dilleri, Sinyaller ve Sistemler, Sayısal Çözümleme, Otomata Teorisi ve Formal Diller, Veritabanı Yönetme Sistemleri, Mikroişlemciler gibi dersler görürler. Bu yılla birlikte öğrenciler artık kodlama yapabilir halde olurlar.

Dördüncü yılda ise; Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları, Mühendisler İçin İktisat gibi derslerin yanında Bilgisayar Güvenliği, Yazılım Testi, Yapay Zekaya Giriş, Sanal Gerçekliğe Giriş, Eş Zamanlı Programlama, Ses İşleme ve Tanıma, Bilgisayar Grafikleri gibi seçmeli dersleri almak zorundadır.

Ayrıca neredeyse bütün üniversitelerde bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerinin mezun olabilmek için 40 iş gününü kapsayan bir staj yapmaları zorunludur.

Staj kuralları ilgili üniversitelerin bölüm başkanlığı tarafından belirlenir. Stajını gerçekleştirmeyen öğrenciler dersleri geçse bile mezun olamaz.

Sizler de bilgisayar mühendisliği dersleri neler diye düşünüyorsanız okumak istediğiniz üniversitelerin internet sitelerine girerek ders programlarına göz atabilirsiniz. Bu internet sitelerinde birinci sınıftan son sınıfa kadar bütün dersleri ve içeriklerini bulabilirsiniz. Örneğin bu alanda en çok tercih edilen üniversitelerden olan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü sayfasında bölüm hakkında tüm bilgilere erişebilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği için En İyi Üniversiteler

Bilgisayar mühendisliği gençlerin en çok okumak istediği bölümlerden biri olduğu için pek çok üniversitede mevcuttur ve taban puanları ve sıralamaları en yüksek bölümler arasındadır. Gelin bu alandaki en iyi devlet okullarına birlikte bakalım.

Boğaziçi Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 521,30695 olmuştur. Başarı sıralamasında ise en son 327. kişi bölümü okumaya hak kazanmıştır. Bölümün kontenjanı ise 90 kişidir.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 505,31021 olarak belirlenmiştir. Başarı sıralaması olarak ise en son 1048. Kişi bölüme alınmıştır. Bölümün kontenjanı ise 105 kişidir.

İstanbul Teknik Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 495,19952 olmuştur. Başarı sıralamasında en son 1821. Aday girmeye hak kazanmıştır. Bölümüm kontenjanı ise 113 kişidir.

Özel üniversitelere baktığımızda ise;

Koç Üniversitesi yüzde yüz burslu; 2021 yılında taban puanı 525,61359 olmuştur. Başarı sırası olarak ise 221. Aday giriş yapmaya hak kazanmıştır. Kontenjanı 15’tir.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi; 2021 yılında burslu öğrenciler için taban puanı 517,62874 olmuştur. Başarı sıralamasında ise en son 432. Sıradaki öğrenci girmeye hak kazanmıştır. Bölümün kontenjanı burslu olarak 45’tir.

Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi Kaç Yıldır?

Üniversitelerin Mühendislik ya da Teknoloji Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgisayar Mühendisliği bölümünde eğitim 4 yıl sürmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi öğrenciler 3 yıllık eğitimlerinin ardından, okulun 4. Yılında 40 iş günü süren bir staj yapmak zorundadır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne Hangi Puan Türüyle Girilir?

Hepinizin bildiği üzere lise eğitimi sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Bilgisayar mühendisliği bölümü ise sayısal bir bölümdür. Lisede sayısal sınıflarında okumanız gerekir. Üniversite sınavında da sayısal sınavlara girmeli ve Matematik-Fen Bilimleri testlerini ağırlıklı olarak çözmeniz gerekmektedir.

Ülkenin önde gelen üniversitelerinden birinde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almak istiyorsanız sınav performansınızın oldukça iyi olması gerekiyor.

Örneğin Boğaziçi Üniversitesi’ne geçtiğimiz yıl son sırada giren kişinin netlerini paylaşalım.

TYT Sınavı: Türkçe: 33,75, Sosyal: 18,75, Matematik: 32, Fen: 20

AYT Sınavı: Matematik: 34,25, Fizik: 14, Kimya: 11,75, Biyoloji: 13

Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne Benzer Diğer Bölümler Nelerdir?

Bilgisayar mühendisliği ile paralellik gösteren bir diğer bölüm yazılım mühendisliğidir. Yazılım mühendisliği bölümü mezunları kullanıcıların gereksinimleri doğrultusunda yazılımlar oluştururlar. Bu yazılımların tasarımını ve yapılarını inceler ve geliştirirler.

Bugün aklımıza gelen neredeyse bütün akıllı ev aletlerinin, televizyonların kullandığı programlar yazılımcılar sayesinde ortaya çıkmıştır. Yazılım mühendisleri aracılığı ile teknoloji evlerimize, cep telefonlarımıza kadar ulaşmıştır.

Ayrıca yazılım mühendisliği mezunları da iş bulma açısından oldukça şanslıdır. Yazılım mühendisliği genellikle Bilgisayar Mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin 2.tercihi olmaktadır.

Özetle bu yazımızda bilgisayar mühendisliği bölümü hakkında pek çok bilgi verdik. Üniversite sınavına giren ve bu bölümü tercih edecek kişiler için detaylı bilgiler paylaştık. Hangi üniversitelerde okunabileceğinden ve ders programları hakkında bilgilerimizi paylaştık.

Yorum yapın