Yurtdışında Yazılımcı Olarak Çalışmak

Dijitalleşen dünyada yazılımcılara neredeyse her şirkette ihtiyaç duyuluyor. Rekabet koşulları sebebiyle iyi yazılımcıları bulmak birçok şirket için gitgide daha zor bir hale geliyor.

Ülkemizde de birçok yazılımcı özellikle maddi şartların çok daha iyi olması sebebiyle yurtdışında çalışmak istiyor. Biz de bu yazımızda yazılımcı olarak yurtdışında çalışmak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Yurtdışında Yazılımcı Olmak için Yapılması Gerekenler

Yurtdışında yazılımcı olmak için öncelikle işe alım uzmanlarını etkilemelisiniz. Bunun için Linkedin profilinizi eksiksiz doldurmalı ve mutlaka bir Github hesabı açmalısınız. Kendi çalıştığınız işten bağımsız yapacağınız ufak yan projeler fark yaratmanızı sağlayabilir.

Hangi Web Sitelerinden Yurtdışı Yazılım İş İlanları Bulunabilir?

Global olarak yazılım alanında uzmanlaşmış ya da daha çok yazılım alanında iş ilanı paylaşan birçok platform bulunuyor. Kısaca bu platformlardan bahsedelim.

LinkedIn

Herkesin bildiği dünyanın en büyük iş ağı. Linkedin’de alanınızla ilgili iş ilanı ararken ülkeleri filtreleyebilirsiniz. Bu noktada yapabileceğiniz diğer şey ise başvurularınız esnasında işe alım uzmanlarını da ağınıza ekleyebilirsiniz.

Birçok yazılım iş ilanı aracı firmalar üzerinden veriliyor. Özellikle bu şirketlerin işe alım uzmanlarını düzenli olarak ağınıza eklerseniz doğrudan onların size ulaşma şansını da arttırmış olursunuz. Yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak için üzerinde çalışmanız gereken ilk site kesinlikle LinkedIn olmalı.

AngelList

AngelList’i startupların kendilerini tanıttığı iş ilanlarını paylaştığı ve yatırımcılara ulaştığı bir ağ olarak açıklayabiliriz. Özellikle startup seviyesindeki şirketlerde çalışmakla ilgilenen sıfırdan bir yapı kurulurken o yapının içinde bulunmak isteyen yazılımcılar için doğru tercih AngelList olabilir.

AngelList’te iş ilanı ararken vize sponsorluğu filtresi de kullanabiliyorsunuz. Böylece yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak için size vize sponsorluğu verebilecek şirketleri de doğrudan filtreleyebilirsiniz.

Dice

Teknoloji alanındaki iş ilanları için özelleşen Dice.com aradığınız yazılım işini bulmak için doğru adres olabilir. Kendinize uygun alanda örneğin web developer, full stack developer, frontend developer ya da doğrudan çalıştığınız teknolojinin adını kullanarak aramalar yapabilirsiniz.

Stack Overflow

Yıllar boyu birçok yazılımcının iş bulmasına yardımcı olan Stack Overflow’da Jobs kısmı kısa süre önce kapatıldı fakat yine de Stack Overflow’da yeni çalışan arayan birçok işe alım uzmanı olduğu bir gerçek. Dünyanın en popüler yazılım forumu olarak nitelendirilebilecek olan Stack Overflow profilinizde kendi alanınızda sorulan sorulara cevap vermeye çalışın. 

Özellikle yüksek puanlı cevaplar vermeniz dikkat çekebilir. Aynı zamanda bu profilinizi de CV’nize ekleyebilirsiniz. Bazı sorunlara nasıl çözüm bulduğunuz konusunda fark yaratmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda yazılım konusunda dünyaya adapte olduğunuzu da gösterecektir.

Yazılım Sektöründe Aracı Ajanslar

Yazılım sektörüne özelleşmiş işe alım ajansları bulunur. Bu şirketler birçok şirketin işe alımı konusunda aracılık yaparlar. Yani örneğin sizin şirketinize bir PHP Developer almanız gerekiyor.

Doğrudan bu ajanslarla iletişime geçerek aradığınız kişiyi onların bulmasını sağlarsınız. Bu şirketler online olarak CV’leri toplar ve uygun şirketler için uygun adayları önerirler. Bazı durumlarda görüşmeleri ve mülakat süreçlerini de tamamen bu şirketler yönetebilir. 

Aşağıda yazılım sektöründe aracı ajanslara bazı örnekler bulabilirsiniz:

  • Talent.io
  • Honeypot.io

Bu şirketlere online olarak CV iletmeniz karşınıza yeni fırsatlar çıkmasını sağlayabilir. Bu ajanslar CV’nizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda da size yardım edebilir.

Unutmayın onların da amacı sizin gibi CV iletenlerle şirketleri buluşturup komisyon kazanmak. Bu sebeple ne kadar çok çalışanı şirketlerle buluşturabilirlerse o kadar çok kazanacaklardır. Yazılımcı olarak yurtdışında çalışmak isteyenler için ajanslar doğru adreslerden biridir.

Global Şirketlerin Websiteleri

Doğrudan ürününü kullandığınız şirketleri düşünün. Kendi deneyim ve isteklerinize göre daha küçük çaplı şirketleri ya da örneğin Netflix, Amazon gibi büyük şirketleri de hedefleyebilirsiniz. Bu tarz şirketler kendi web sitelerinin kariyer bölümlerinde düzenli olarak birçok iş ilanı paylaşır.

Google’da şirket ismi + careers/open positions şeklinde bir aramayla birçok iş ilanına hızlıca ulaşabilirsiniz. 

Özellikle daha yeni, startup yapısındaki şirketlere bu şekilde ulaşmak ve mülakat aşamasına gelmek daha kolay olacaktır.

Yurtdışında Yazılımcı Olmak için En İyi Ülkeler

Yurtdışında yazılımcı olmak için farklı özellikleriyle öne çıkan 5 farklı ülkeyi belirledik:

  • Almanya
  • Hollanda
  • Estonya
  • Portekiz
  • Polonya

Listelediğimiz ülkeler farklı özellikleriyle öne çıkıyorlar. Avrupa odağında kalmak istedik.

Öncelikle Almanya, Hollanda gibi ülkelerde çalışmak için çok daha büyük bir rekabetin içinde olacağınızı hatırlatalım.

Batı Avrupa ülkeleri daha yüksek yaşam maliyetleri ve ülkelerin gelişmişlik seviyeleriyle de orantılı olarak daha yüksek maaşlar teklif ediyorlar. Bu sebeple daha çok aday Almanya ve Hollanda gibi ülkeler için yarışıyor.

Önceliğiniz yurtdışında yeteneklerinizi göstermek, farklı ülkelerde tecrübe kazanmak ise Polonya gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine öncelik verebilirsiniz.

Polonya Avrupa’da birçok ülkenin nispeten daha düşük maliyetler sebebiyle yazılım işlerini ilerlettiği ettiği ülkelerin başında geliyor. Bu ülkelerin Almanya, İngiltere gibi Batı Avrupa ülkelerinden yazılımcı çekmeleri daha düşük maaşlar önerdikleri için daha zor olduğundan Türkiye gibi ülkelerin iyi yazılımcılarını almak Polonya gibi ülkelerdeki şirketler için daha değerli. 

Yani Doğu Avrupa ülkelerinde yazılımcı olarak çalışmak için daha düşük bir rekabete gireceksiniz.

Estonya startuplara sağladığı birçok avantajla öne çıkan bir ülke. Bu sebeple Estonya’da kurulan birçok startup bulunuyor. Estonya küçük nüfusu sebebiyle bu yoğun yazılımcı talebini karşılamakta yetersiz. Özellikle startuplarda çalışıp küçük ve kuruluş aşamasındaki şirketlerde çalışmak isteyen yazılımcılar için Estonya doğru adres olabilir.

Portekiz ise yabancılara sağladığı avantajlarla ve Digital Nomad gibi özel vize tipleriyle bağımsız çalışan freelancer yazılımcıların tercih edebileceği bir ülke. Aynı zamanda yine birçok Batı Avrupa ülkesine göre yaşam maliyetleri daha ucuz kaldığından yine Türkiye’deki yazılımcılar için tercih sebebi olabilir.

Yurtdışında Yazılımcı Maaşları

Yurtdışı yazılımcı maaşları ülkeden ülkeye büyük değişiklik gösterir. Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinde Senior yazılımcı maaşları yıllık brüt 75.000 Euro’ya kadar çıkabilirken Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerindeki ortalama maaş yıllık brüt 40.000 Euro seviyelerinde olabilir.

Yine de bu ücretler Türkiye’ye göre oldukça yüksektir. Bu konuda verileri inceleyebileceğiniz iki kaynak Glassdoor’un aylık verisi ve Stack Overflow’un yıllık anketleri.

Yazılımcı olarak kullanacağınız dilin popülerliği, arz ve talep dengesi de alacağınız maaşı etkileyen önemli faktörler arasındadır.

Örneğin frontend yazılımcıların aldığı maaşlar genellikle daha düşükken backend yazılımcılara teklif edilen maaşlar daha yüksektir.

Yurtdışında maaşlar genellikle yıllık ve brüt olarak hesaplanır. Mülakatlar süresince size teklif edilecek maaş da yüksek ihtimalle brüt ve yıllık maaş olacaktır.

Başvurduğunuz ülkenin brüt – net maaş hesaplamasını yapabileceğiniz web sitelerini Google aracılığıyla bulabilirsiniz. Brüt maaş ve elinize geçecek net miktarın farklı olacağını unutmayın.

Yurtdışında yazılımcı olmak için hangi kaynakları kullanmanız gerektiğini neler yapabileceğinizi ve hangi ülkeleri önceliklendirmenizi tavsiye ettiğimizi yazımızda açıkladık.

En önemli tavsiyemiz ise hedefiniz buysa çabuk pes etmemeniz. Sizin istediğiniz pozisyona belki yüzlerce belki binlerce yazılımcı başvuruyor olabilir. Bıkmadan, yılmadan başvurularınızı yapmaya ve bu süreçte kendinizi geliştirmeye devam edin. Eninde sonunda yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak için karşılıklı olarak anlaşacağınız bir şirket bulacaksınız. 

Henüz yurtdışına taşınmaya hazır değilseniz yurtdışına freelance yazılım işleri yaparak bu alanda kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Yorum yapın