React Native Programlama Dili Nedir?

React Native, Facebook tarafından 2013 yılında mobil uygulama geliştirmek amacıyla tasarlanmış bir programlama dili ve frameworktür.

Bu dil sayesinde başka programlama dillerine ihtiyaç duymadan Android ve IOS için uygulamalar geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu dil UI ögelerini kullanarak profesyonel bir şekilde uygulama geliştirmeye olanak tanır.

Google’ın geliştirdiği Flutter ile hemen hemen aynı olmasına rağmen React daha hızlı bir kodlama imkânı sunmaktadır.

React Native programlama dili ile uygulamayı yazdıktan sonra Android için .apk uzantısını IOS için ise .ipa uzantılarını almanız yeterlidir.

Çalışması için Javascript dilini köprü olarak kullanır. Kendine has bir dil yapısına sahiptir. Tek bir dil ile kodlama yapmanıza ve farklı platformlarda uygulamalarınızı yayınlamanıza imkân tanır.

React Native siz kodlarınızı yazıp uzantıları seçtikten sonra bütün ayarlamaları platforma göre kendisi belirler. Arkasında Facebook gibi dev bir şirketin olması ile birlikte açık kaynak kodlu bir framework olmasından dolayı kullanıcılar tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir.

React bulundurduğu kütüphaneler sayesinde çok yönlü uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırmaktadır.

React Native Programlama Dili Ne işe yarar? Nerede Kullanılır?

Bir front-end freamwork’ü olan React Native, tasarımsal ve operasyonel bütün işleri halleder. Yapacağınız uygulamaya bağlı olarak bu programlama dilini çoğu proje için kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda bu programlama dili birçok back-end servisi ile entegre olarak çalışabilmektedir. Facebook tarafından üretilen bu framework Instagram yapısının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Aynı zamanda Tesla, Skype, Pinterest, Bloomberg, Wallmart, UberEATS, Discord gibi büyük şirketlerin kod mimarisinde de kullanılmaktadır.

Kullanıcılara daha esnek ve daha hızlı bir çalışma ortamı sunar. Mesajlaşma uygulamaları, toplantı uygulamaları ve grup konuşma platformları oluşturmak için gayet uygun bir dildir.

Bu programlama dili ile geliştirilen uygulamalar hız, kullanıcı deneyimi ve işlevsellik açısından başarılıdr.

Yani yüksek performanslı bir mobil uygulamaya sahip olmak isteyen bireysel veya kurumsal yapılanmalar bu dili kullanabilmektedir.

React Native Programlama Dili
React Native Programlama Dili nedir? 2022

React Native Programlama Dilinin Avantajları

  • Kullanıcılar tek bir platform üzerinden hem Android hem de IOS için uygulamalar ve projeler geliştirir.
  • Ortaya çıkan ara yüz kullanıcı desteklidir ve oldukça kullanışlıdır.
  • Oldukça hızlı bir araçtır üstelik diğer programlama dillerinde uzun süren projeler bu platform sayesinde çok çok kısalır.
  • Açık kod kaynaklı olduğu için kullanıcılar tarafından eksik yönleri geliştirilir.
  • Yazdığınız en basit kod ile bile somut veriler elde edilebilmektedir.

React Native Programlama Dilinin Dezavantajları

  • Oldukça genç bir programlama dili olmasından dolayı büyük güncellemeleri devam etmektedir.
  • Yayınlanan eski sürümler yapılacak yeni projeler için kullanılmamaktadır. Bu durum kullanıcıların kendi paketlerini yazmasına neden oluyor.
  • Eğer bir MacOS sahibi değilseniz IOS için uygulama geliştirmeniz mümkün değildir. Buda Windows kullanıcılarının IOS projeleri geliştirememelerine neden oluyor.
React Native Programlama Dili
React Native Programlama Dili avantajları ve dezavantajları 2022

Genel olarak incelediğimizde React Native, yazılımcıların projelerinde yer alması gereken önemli programlama dilleri arasında yer alıyor. Öğrenilmesi oldukça kolay olan bu dil ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşmak adına yazılım kategorimizi inceleyebilirsiniz.

React Native ile İle Basit Kod – Hello World

import { AppRegistry, Text } from 'react-native';
import * as React from 'react';

const HelloWorldApp = () => {
  return <Text>Hello world!</Text>;
}

export default HelloWorldApp;

AppRegistry.registerComponent('HelloWorld', () => HelloWorldApp);

Yorum yapın