PHP Boşlukları Silme

PHP programlama dilinde string ifadelerde boşlukların silinebilmesi için belli başlı fonksiyonlar kullanılmaktadır. Gereksiz boşlukların silinmesi için mevcut olan fonksiyonlar kullanılarak string ifadelerin başındaki ve sonundaki boşluklar kaldırılabilir.

Yazımızın devamında PHP programlama dilinde kullanılan boşluk silme fonksiyonları hakkında bilgi vereceğiz.

Boşlukları Silmek için Hangi Fonksiyonlar Kullanılabilir?

PHP’de boşlukları silmek için kullanılan en yaygın fonksiyon trim() fonksiyonudur. Trim fonksiyonu ile birlikte metnin sağındaki ve solundaki tüm boşluklar temizlenebilir. Ayrıca trim fonksiyonuyla karakterlerin silinmesi de sağlanabilir.

PHP String Sağ ve Sol Boşlukları Silme

PHP programlama dilinde tüm boşlukların silinmesi için gerekli olan trim fonksiyonunun söz dizimi aşağıdaki gibidir:

trim(metin, karakterler)

Söz diziminde yer alan metin, boşlukları silmek istediğimiz metni ifade eder ve zorunludur. Karakterler ise zorunlu olmayıp silinecek karakterleri belirtmektedir.

PHP Trim Fonksiyonu Kullanımı

<?php
$metin = "  Dene me  Yap alım  ";
echo trim($metin)); // Ekrana "Dene me Yap alım" yazar

?>

Trim fonksiyonu metnin sağındaki ve solundaki boşlukları siler fakat tüm boşlukları silmek için kullanamazsınız. Yani metinlerin arasındaki boşlukları yok etmek için işe yaramaz.

Soldaki Boşlukları Silme

PHP programlama dilinde boşlukların silinmesi için geçerli olan trim fonksiyonu kendi içerisinde 3 ana başlığa ayrılır. Bunlardan soldaki, yani ifadenin başındaki boşlukları silmek için ltrim fonksiyonu kullanılmaktadır.

Örnek olarak:

<?php
$metin = " Deneme ";

echo strlen($metin); // Ekrana 8 yazar
echo strlen(ltrim($metin)); // Ekrana 7 yazar

?>

$metin değişkenine atanan ” Deneme ” ifadesi hem soldan hem de sağdan boşluklu yapıdadır. ltrim fonksiyonu ile birlikte ifadenin solundaki, yani başındaki boşluklar silinebilir.

Strlen fonksiyonu ile string ifadenin kaç karakterli olduğunu görmekteyiz. ltrim fonksiyonu ile birlikte karakter sayısının soldan boşluk sayısı kadar azaldığı görülmektedir.

Sağdaki Boşlukları Silme

String ifadenin sağındaki yani sonundaki boşlukları silmek için ise rtrim fonksiyonu kullanılmaktadır. rtrim fonksiyonuna örnek olarak yine ltrim fonksiyonundaki örnek verilebilir.

<?php
$metin = " Deneme ";

echo strlen($metin); // Ekrana 8 yazar
echo strlen(rtrim($metin)); // Ekrana 7 yazar

?>

$metin değişkenine atanan ” Deneme ” ifadesi sağdan ve soldan boşluklara sahiptir. rtrim fonksiyonu ile birlikte ifadenin sağındaki boşluklar silinebilir.

strlen fonksiyonu kullanılarak yine ekrana sağdan boşlukların silinmesiyle birlikte daha string uzunluğunun sağdaki boşluk sayısı kadar azaldığı görülmektedir.

trim fonksiyonu tek başına kullanıldığında tüm boşluklar silinmektedir.

PHP Trim Fonksiyonu Kod Örneği

<?php
$metin = " Deneme ";

echo strlen($metin); // Ekrana 8 yazar

echo strlen(rtrim($metin)); // Ekrana 7 yazar

echo strlen(ltrim($metin)); // Ekrana 7 yazar

echo strlen(trim($metin)); // Ekrana 6 yazar

?>

ltrim ifadesi ile soldaki, rtrim ifadesi ile sağdaki, trim ifadesi ile de hem sol hem de sağdaki yani ifadedeki tüm boşlukların silindiğini görmekteyiz.

PHP programlama dilinde string fonksiyonları fazlasıyla kullanılmaktadır. String ifadelerde yer alabilecek boşlukların işe yaramaması durumunda trim fonksiyonları kullanılarak boşluklar ortadan kaldırılabilir.

Bu sayede özellikle de string veriler üzerinden çalışmalar yapıldığında gereksiz boşlukların kalabalıklarının önüne de geçilerek istenen sonucun istenen seviyede gösterilmesi de geliştiriciler tarafından sağlanabilir.

PHP Satır Atlama Boşluklarını Silme

PHP’de kullandığımız str_replace fonksiyonunu efektif şekilde kullanarak satır atlama boşluklarını da yok edebilirsiniz.

Hemen bir örnekle açıklayalım.

Örneğin elinizde şu şekilde bir yazı bulunuyor.

“Duyuru!

Bugün %50 indirimin son günü”


$teksatir = str_replace(array("\n", "\r"), '', $uzunyazi);

Bu kod yardımıyla yukarıdaki metni tek satır haline getirebilirsiniz.

Kategoriler PHP

Yorum yapın